İkamette Silah Bulundurma Ruhsatı: Şartlar ve Prosedürler
İkamette silah bulundurma ruhsatı, belirli bir mekanda veya mahalde silah bulundurmaya izin veren bir belgedir. Bu ruhsat, işyerinde veya ikamette bulundurma olarak ikiye ayrılır ve belirtilen adres dışına çıkartılamaz ve taşınamazlar.
İkamette Silah Bulundurma Ruhsatı Nedir?
İkamette bulundurma ruhsatı, bulundurma ruhsatlı silahını ikamet adresi göstererek edinmek isteyen kişilere verilen bir izin belgesidir. Bu ruhsat, silahın ikamette bulundurulmasına yasal bir zemin sağlar ve belirli şartlar altında elde edilebilir.
Kimler Silah Bulundurma Ruhsatı Alabilir?
Silah ruhsatı alınmasına engel hali bulunmayan, yirmi bir yaşını doldurmuş her Türk vatandaşı bulundurma ruhsatı alabilir. Ruhsat almak için gerekli şartlar şunlardır:
- Yirmi bir yaşını doldurmuş olmak.
- Adli yönden sakıncasının olmaması.
- Silah ruhsatı almasına engel teşkil eden herhangi bir sağlık sorununun bulunmaması.
Silah Bulundurma Ruhsatı Başvuru Süreci
İkamette silah bulundurmak amacıyla silah ruhsatı almak isteyenler, ikametlerinin bulunduğu yerdeki ruhsat vermeye yetkili mercilere müracaat etmelidirler. Başvuru sırasında gerekli belgeler şunlardır:
- Dilekçe,( Silah başka birinden devir alınacak ise; Karşılıklı devir dilekçeleri ve Ruhsat Fotokopisi ibraz edilecek.
- Yarım kapak karton dosya,
- Sağlık Raporu (Tam teşekküllü Devlet Hastanelerinden veya Üniversite hastanelerinden alınacak Psikiyatri, Ortopedi, Nöroloji, Göz, KBB ve Dahiliye dallarını kapsayacak şekilde düzenlenen sağlık kurulu raporu)
- 3 adet Biyometrik Fotoğraf, ( Son 1 yıl içerisinde koyu kıyafet ile çekilmiş olacaktır)
- 5 yıllık silah bulundurma ruhsatı harç bedelinin yatırıldığına dair makbuz,
- Müracaat tarihi itibariyle son 15 (on beş) gün içerisinde alınmış, 6183 Sayılı Kanunun 22/A bendi kapsamında 5.000 (beş bin) Lirayı aşan tutarda vadesi geçmiş vergi borcu olmadığını gösterir belge.
- 750 TL tutarında silah ruhsatı kart ücreti dekontu, (Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Genel Müdürlüğü internet sitesinden veya T.C. Ziraat Bankası Şubelerine yatırılacak)
Silah Nakil Belgesi
Süresi dolan taşıma/bulundurma ruhsatlarının yenilenmesi veya bulundurma ruhsatlı silahlarda adres değişikliği gibi işlemlerde, silahlar yol belgesi alınmak suretiyle tespit için ruhsat veren birime getirilecektir. MKE kurumundan yeni silah alınması halinde silah ve fatura aslının 60 gün içerisinde ruhsat düzenleyen birime ibrazı zorunlu olup, bu sürenin aşılması halinde adli işlem başlatılır. MKE Kurumundan alınan silahlar için düzenlenen fatura düzenlendiği tarihten itibaren 7 gün süre ile yol belgesi yerine geçerli olup, 7 günden sonra yapılacak nakillerde ruhsat verecek birimden yol belgesi düzenlenmesi gerekir.
Adres Değişikliği ve Bildirim Zorunluluğu
Bulundurma ruhsatlı silaha sahip kişiler, mesken veya işyerlerini daimi olarak değiştirmeleri halinde yeni adreslerini ruhsatı veren mülki amirliğe bildirerek silah nakil belgesi almak ve yeni adreslerini kayıtlarına geçirilmesini ve ruhsatına işlenmesini sağlamak zorundadırlar. Adres değişikliği müracaatınız esnasında aşağıdaki belgeler istenilmektedir.
- Yarım kapak karton dosya,
- 3 adet Biyometrik Fotoğraf, ( Son 1 yıl içerisinde koyu kıyafet ile çekilmiş olacaktır)
- Adres değişikliğini bildirir dilekçe,
- Müracaat esnasında düzenlenen nakil belgesi alınmak suretiyle önce silah tespit için ilgili birime getirilecek ardından silah bulunacağı yeni adrese götürülecektir.
- Ruhsatı başka bir mülki amirlikçe düzenlenen silahın adres değişikli sebebiyle birimimizce ruhsata bağlanması için müracaatta bulunulması durumunda, müracaat esnasında ruhsatı veren birimce düzenlenen nakil belgesinin ibraz edilmesi zorunludur.
- İl Dışından yapılan Silah Nakillerinde 750 TL Tutarında Silah Ruhsatı Kart Ücreti Dekontu Aynı il sınırları içerisinde adres değişikliğinde kart yenilemesi yapılmamaktadır (Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Genel Müdürlüğü internet sitesinden sanal post ile veya; T.C. Ziraat Bankası Şubelerine yatırılacak)
Önemli Hususlar
- Taşıt araçları işyeri veya mesken sayılmaz.
- Bulundurma ruhsatlı silahların taşıma işlemleri, ilgili kanun ve yönetmeliklere uygun şekilde yapılmalıdır.
- Ruhsatlı silahların kullanımı ve muhafazası, yasal düzenlemeler çerçevesinde titizlikle takip edilmelidir.